Terug naar het overzicht

Op drie zondagmiddagen geven wetenschappers van Wageningen Universiteit in de bblthk een één uur durend college over onderwerpen die dicht op de huid zitten van de 'gewone' burger. Laat u meenemen in de wereld van Wageningen Universiteit. De toegang is gratis; aanvang 15:00 uur.

Bram Jansen - 13 januari 2019
Het vluchtelingenkamp als ontwikkelingsexperiment: tussen pragmatiek en post-humanitaire retoriek
Vluchtelingenkampen in regio’s met langdurige vluchtelingenproblematiek worden steeds vaker gezien als motor voor ontwikkelingsprocessen in en buiten het kamp. Hiermee wordt het kamp als tijdelijke noodvoorziening een meer structureel onderdeel van de omgeving en inzet van experimenten
In deze lezing bekijken we het kamp als ontwikkelingsexperiment in Kenia en Jordanië, en beschouwen we wat dit nieuwe denken betekent in de dagelijkse praktijk van vluchtelingenopvang, en mogelijke trajecten voor de toekomst.

Saskia Visser - 20 januari
Bodems in de stad
We trekken ’s ochtends de deur achter ons dicht, eten groenten, drinken een glas water en gaan met de auto naar ons werk. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er aan de basis van al deze handelingen ligt? Geen idee? Het is de bodem. Kennis over de stadsbodem is niet heel wijdverbreid , maar wel noodzakelijk, bijvoorbeeld om missers bij bouwprojecten te voorkomen. Belangrijker nog is het besef dat de bodem in de stad onderbenut wordt, vooral als het gaat om groen, voedsel productie in de stad, water huishouding en hitte onderdrukking. Daarnaast speelt de bodem in en om de stad een heel belangrijke rol bij het circulair maken van de stad.
De bodem kan op heel veel manieren positief bijdragen aan de stad en het leven van de stedelingen, als zij de kans krijgt. De grote vraag is hoe moet je met je bodem omgaan zodat zij ondersteunt in alle functies die een stad moet leveren? Tijdens dit college duiken we in de bodem en worden oplossing gepresenteerd hoe de bodem de basis vormt voor 1) een comfortabel leefgebied 2) Voedsel productie in de stad 3) waterhuishouding; geen overlast geen tekort 4) circulariteit

Sanne Boesveldt - 27 januari
Eten met je neus?!

Eten doen we niet alleen met onze mond, maar met al onze zintuigen. Voedselkeuzes worden voor een groot deel gemaakt op basis van verwachtingen en eerdere ervaringen. Smaak, maar ook geur, textuur en kleur bepalen wat we lekker vinden, en daarmee wat en hoeveel we eten. Daarnaast geven onze zintuigen ook al informatie over de inhoud en voedingsstoffen van ons eten. Maar als we ouder of ziek worden verandert ons reuk- en smaakvermogen vaak. Wat betekent dit voor ons eetgedrag? Wetenschappelijk onderzoek hiernaar kan bijdragen aan het veranderen van ongezonde eetpatronen.

Datum
zondag 20 januari 2019
Tijd
15:00
Locatie
de bblthk
 Zondaguniversiteit - Saskia Visser – 'Bodems in de stad'